Falukorv

Falukorv är en basprodukt och en delikatess

Falkorv är en typisk svensk korv vars huvudingredienser är kött, fett, potatismjöl, lök, salt och kryddor. Vidare måste falukorven innehålla minst 45 % nötkött, hästkött eller griskött. Dock är ofta köttinnehållet högre än så, och begreppet "köttinnehåll" omfattar även köttets naturliga fett- och fuktinnehåll.

I koppargruvan i Falun använde man rep av tvinnat skin för att lyfta malmen. Därför köpte gruvan stora mängder boskap som slaktades i Falun. Alltså var köttet i första hand en biprodukt. När tyskarna, under 1500- och 1600-talen, hade stort inflytande i Falun lärde de svenskarna att göra korv av rökt nötkött. Och, stockholmarna kom, på 1800-talet, att kalla korvar från Falun för falukorv.

På 1870-talet började Melkers, i Falun, att röka korvkött. Och det var denna korv som kom att bli den falukorv vi känner till idag.

Man kan tillaga denna produkt på flera olika sätt. Exempelvis kan man koka, steka eller ugnsbaka korven. Om man ska koka korven så skär man den ofta i strimlor. Om man ska steka korven så skär men den ofta i skivor. Och, om man ska ungsbaka korven så lägger man ofta in hela korven i ugnen. Ofta serverar man falukorv med potatis, ris eller pasta.

Man kan t.ex. servera korven med ketchup eller pepparrotssås, göra korvburgare, Korv Stroganoff eller grädda den med rotfrukter.

Namnet korv är fornnordiskt och innebär "stump" och "böjd". Korvar är avlånga matvaror som innehåller kött. De existerar i skilda dimensioner, med varierande råvaror från slaktdjur eller vegetariska ingredienser samt andra komponenter. Avhängigt på korvens karaktär förtärs de upphettade eller kalla. Man kan äta dem till middag, snacks eller pålägg. Korvar kan även vara och kan vara både överkomliga vardagsmatvaror eller mer luxuösa varor.

När man gör korv fyller man rengjorda tarmar eller till exempel alger med kött eller vegetariska ingredienser. Det finns även varianter där, istället för korvskinn, paketerar produkterna i papper, plast eller tyg. När korven ska fyllas tar man en blandning av kött och kryddor. Förr stoppade man korvarna med korvforn som var skapade av kohorn. Vi på Lindvalls Chark gör det lite mer annorlunda eftersom vi tillverkar 10 000 korvar varje dag.

Korvtillverkning började när man ville bevara köttets hållbarhet genom att förvara det i rengjorda djurtarmar. Längre fram förädlade man inläggningen av korvar med metoder som innefattade saltning, rökning och torkning.

På medeltiden erkändes korvarna som livsförnödenheter. De tidigare svenska korvarna var förmodligen synnerligen smaklösa och var generellt gjorda av syrat och torkat.

På 1700-talet såg man på korvar som billig mat. Det var inte som idag. Korvarna på den tiden gjordes med lite allt möjligt. Det var inte så noga.

På 1900 talet började korvarna betraktas som läckerheter. I mitten av århundradet öppnade de första korvkioskerna. Innan dess såldes korvar av säljare som hade en låda på magen. Dessa blev förbjudna av hygienskäl.

Vi på Lindvalls Chark säljer vi kvalitetskorvar av olika sorter. Vi har bland annat grillkorv, Wienerkorv, chorizo, prinskorv, BBQ & Cheese och Original grill. Dessa korvar kallas riktiga korvar.

På vår webbplats kan du finna vårt sortiment med kvalitetskorvar.

 

Kontakta oss om ni har någon fråga

Besök vår Facebooksida

 

Lindvalls Riktig Korv hittar du i kyldisken hos följande återförsäljare:

ICa handla     Coop handla     City gross handla     Mathem handla

 

Du hittar även en lista på specifika butiker här

 

 fransverige

Alla korvar i sortimentet Riktig Korv är gjorda på svenskt kött och märkta med Kött från Sverige.